donderdag 1 december 2016

Eind van het jaar, lijstjestijd: Mijn favoriete tuinfoto's van 2016

Misschien had u er al een vermoeden van; naast tuinieren is ook fotografie een hobby van mij.
Ik heb in 2016 maar liefst 3890 foto's van de tuin gemaakt. Dat zijn er beduidend meer dan voorgaande jaren.
Er zijn twee oorzaken: ten eerste was het gewoon een goed tuinjaar, dat vrij vroeg begon en enorm lang doorliep. Ten tweede zit ik sinds begin dit jaar op Instagram en daar probeer ik dagelijks enkele tuinfoto's te plaatsen; het was dus belangrijk om Echt Mooie Foto's te schieten.

Uit de 1277 foto's die het dit jaar tot Instagramfoto hebben geschopt, heb ik voor mijn blog een kleine selectie gemaakt als afsluiter van het geweldige tuinjaar 2016.
Een tuinjaar waarin mijn rozenkudde werd uitgebreid met een kleine tien leden, een jaar waarin we weliswaar héél veel regen hebben gehad, maar uiteindelijk ook héél veel zon en warmte. Een jaar waarin dankzij nauwgezet uitgebloeide bloemen verwijderen, bijna alles tot een tweede (derde, vierde) bloei kwam (ook dankzij die eindeloze nazomer), een jaar onze tuin anderhalf keer zo groot werd dankzij het stuk gemeentegrond dat we erbij mochten trekken, een tuinjaar dat maar niet op leek te houden, met rozen en floxen die in november nog bloeiden, tot op 9 november onverwacht de eerste sneeuw viel en zelfs de hardnekkigste bloeiers het opgaven.

25 foto's hebben het gered tot dit lijstje, gemaakt tussen 1 april en 1 oktober. Wandelt u samen met mij nog één keer door de tuin van 2016.

Blauwe anemoontjes en een strakblauwe lucht. Alles blauw op deze foto, want als je goed kijkt zie je ook hyacinten. En er staan in dat groepje nog blauwe druifjes.

Serene spiegeling van de dotterbloemen in het kraakheldere vijverwater.

Zo mooi als in de lente alles eindelijk weer groen is. En wat ziet het er (met je april-ogen) al lekker "vol" uit allemaal!

De prachtige bloesem van de appelboom blijft betoveren

Zonsondergang op een mooie lentedag. Kijk eens wat een bloemen, terwijl het seizoen eigenlijk nog moet beginnen. Tulpen, vergeet-mij-nietjes, appelbloesem, lievevrouwebedstro...

Ik ben ontzettend blij met mijn vele prachtige tulpen. In 2015 had ik zo'n 600 bollen geplant, dit najaar zijn er nog zo'n 1000 bij gekomen.

De prachtige blauwe kleur van Geranium himalayense. Door ze terug te snoeien na de bloei zijn ze nog twee keer teruggekomen.

Prachtig avondlicht op een lentedag. Lupine en akeleien.

De tuin van de andere kant bekeken. De rode beuken op de achtergrond staan niet in onze tuin, maar door die achtergrond lijkt onze tuin enorm!

Een van mijn favoriete nieuwe stukjes tuin. We hebben de rozenboog geplaatst naar het stuk dat we erbij getrokken hebben. Er is al een rudimentair pad aangelegd, dat we voor het begin van het nieuwe seizoen af willen maken. Dit is hoe we vanaf het terras op de rozenboog kijken. Ervoor staat stamroosje "Leonardo da Vinci" en verder is dit stuk tuin gevuld met malva's, lavendel, buxus, vingerhoedskruid, veronica, kattenstaart en allerlei andere kleurige vaste planten.

Het roosje Miss Alice, nog op haar oude stek gefotografeerd. Ze moest verhuizen vanwege het pad naar de rozenboog, maar daardoor heeft ze nu een plek vlak bij het terras waar we nog meer van haar kunnen genieten. Zo'n prachtig delicaat roosje!

Het hortensiaseizoen begon dit jaar al vroeg, en dat vond ik totaal niet erg, want ik ben gek op hortensia's! Dit is een oude "Teller" hortensia die meeverhuisd is vanuit onze oude tuin. Wat een prachtige kleurnuances hè!

Ik houd van tegenlichtfoto's. Dit is de enthousiast bloeiende clematis "Comtesse de Bouchaud", die deels over de pergola en deels door de gele roos heen groeit.

In juli was de tuin op zijn mooist. Ik kon niet ophouden met foto's maken. Alles stond tegelijk in bloei. Floxen, astrantia's, agastaches, anemonen, hortensia's, buddleja's enzovoorts.

Nog een foto van al dat bloeiende moois.
Het is heel dankbaar als kleurencombinaties blijken te werken
Natuurlijk mag deze foto niet ontbreken. Mijn dochter heeft hem gemaakt, prachtig hè!

In een zakje gemengd zaad zat deze prachtige kleur Nigella

De tuin van mijn dochter, voorheen moestuin, krijgt een steeds volwasssener aanblik. En de beplanting kleurt mooi bij het tuinhuis! Op deze foto: Juffertje in 't Groen (Nigella), blauwe veronica, hortensia "Fireworks", salvia "Ostfriesland, roos "New Dawn", vrouwenmantel, Annabellehortensia, varen, longkruid. Mijn dochter en ik zijn allebei erg tevreden over haar tuin. Ik ben overigens haar hovenier, want het enige dat zij aan haar tuin doet, is plantjes uitzoeken die ze leuk vindt. Alles wat je hier ziet is haar keus! Mooi hè. De deur van het tuinhuis staat trouwens op een kiertje voor de kat van de buren, die slaapt daar zo graag.

In juli bracht ik complete dagen buiten door. Ik kwam alleen binnen om te slapen.

Het grindpad tussen borders 1-2 en 3-4. Een zeer geslaagd stukje tuin al zeg ik het zelf.

Soms pakken combinaties nog mooier uit dan je hoopte.

Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat we ons tuinhuis blauw hebben geverfd. Het ziet er zo gezellig uit!

Eind augustus. En toen was het tuinjaar zo'n beetje voorbij. Natuurlijk bleef er nog van alles maandenlang bloeien, maar het mooie was eraf en het verval trad langzaam in. Dit is de laatste bloei van mijn roos "Heritage", de favoriet van het jaar. Binnenkort volgt er een rozenspecial over deze prachtige roos.
En dan is het herfst... maar zelfs in verval is nog schoonheid te vinden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten