dinsdag 6 oktober 2015

Michaelszomer

Als iemand mij afgelopen voorjaar had voorspeld dat ik in oktober nog heerlijk tussen de bloeiende rozen in de tuin kon zitten, had ik hem voor gek verklaard.

De afgelopen anderhalve week werden we, na een toefje vroege herfst, getrakteerd op prachtig nazomerweer. De dagen begonnen koud en nevelig, maar de zon brak telkens al snel door en daardoor schoot de temperatuur omhoog naar een aangename zestien, zeventien, afgelopen weekend zelfs rond de twintig graden!


En dat vinden de bloemen in mijn tuin heel erg fijn. Zich niets aantrekkend van de alsmaar korter wordende dagen en kouder wordende nachten, bloeiden ze alsof het juni was: de rozen persten er knop na knop uit, zelfs de clematissen kwamen opnieuw in bloei!
Waltz Time, deze had dit jaar nog helemaal niet gebloeid!

Brother Cadfael, derde bloei dit jaar

The Fairy bloeit eindeloos door

Omdat de grond nu nog lekker warm is en er de komende maanden gewoonlijk nogal wat regen gaat vallen, is dit een goede tijd om nieuwe vaste planten in de tuin te zetten.

Ik heb voor bij de Munstead Wood roos een lavendel gekocht ("Hidcote") en een roze Gaura, de stenen daar moeten nog weg, in dat hoekje komen we nooit en er staat veel zon, dus het lag voor de hand dat we daar een plantvak van zouden maken. 
Die anemoon (links) komt elders, de violen zijn om de kale stukken in de tuin straks op te vullen. Munstead Wood in de schaduw op de achtergrond.
De Munstead Wood is met zijn bordeauxrode kleur niet de allergemakkelijkste roos om mee te combineren. Daarbij moet ik ook nog rekening houden met de gele roos die tegen de trellis aan groeit.
Uiteindelijk heb ik maar eens op een onconventionele manier gekeken welke bloemen passen bij dat bijzondere rood.
Met de klok mee: Sneeuwkleed, Phlox Laura, Phlox Sweet Summer Surprise, Lavendel, Kaasjeskruid, Petunia
We hebben ook maar weer eens wat rozen erbij gekocht. Ik was op zoek naar Pulmonaria "Mrs. Moon", omdat die het mooiste blad heeft, maar kon dat nergens vinden dus moest er uiteindelijk voor naar de kweker, en tja, die heeft zich gespecialiseerd in rozen, dus dan lukt het ons ook niet om weg te gaan zónder nieuwe rozen.
Pulmonaria "Mrs Moon" (om eerlijk te zijn snap ik niet dat iedereen zijn tuin maar vol zet met hosta's, dit blad is toch véél mooier?)

Ik ben blij dat mijn man ook zo enthousiast is over rozen. Dat hebben we een beetje aan de rozenshow in Horstmar te danken, dus ik ben blij dat we daar destijds naartoe zijn geweest. Het grappige is dat hij vaak rozen kiest die ik zelf nooit gekozen zou hebben. Ik heb een voorkeur voor de komvormige, geurige Engelse rozen van David Austin, mijn man kiest vooral theerozen of rozen met een aparte kleur.
McGredy (Australië)
Vorige week bij de kweker raakte hij helemaal enthousiast door het roosje Pomponella, knalroze met bolle bloemen.

Ook weer zo'n roos die ik zelf niet snel gekozen zou hebben, maar nu hij in de tuin staat (in de buurt van onze andere knalroze roos, stamroos Leonardo da Vinci en de naar blauw neigende Moody Blue, ben ik er gewoon heel blij mee. Voor het contrast heb ik er een heldergroen struikje Hebe naast geplant.

Ikzelf heb voor roosje "Tranquility" gekozen, een roomwitte Engelse roos met een delicate appelgeur.

Er zat één bloem in toen we hem kochten dus een betere foto kan ik u niet bieden.
Ook heb ik de "Kathryn Morley" gekocht, eveneens een Engelse roos, zachtroze, maar die was helemaal kaal, dus daar kan ik volgend jaar juni pas foto's van laten zien. Ach, weet je wat, hier is een linkje.

Verder heb ik al een heleboel tulpenbollen geplant

En de hortensia's waren halve prijs bij het tuincentrum.

Hier twee witte achter de lavendel
Deze blauwe is ook nieuw.
En de rozen blijven maar bloeien! Dit is het naamloze roosje dat zo heerlijk geurt

Mary Magdalene (David Austin) is ook opnieuw in bloei gekomen.

De rode roos tegen de gevel bloeit weer en zit vol knoppen

Erigeron, schattig plantje voor randjes, hoekjes en gaatjes, blijft maar bloeien (en uitzaaien, hoera!)

Natuurlijk Dahlia's, we wonen immers in Duitsland. Mooi hè, die paarse vleug.

Appeloogst, dit is de Jonagold

New Dawn bij de tuinpoort bloeit ook eindeloos door

Blauwe geraniums bloeien voor de derde keer

Slangenkruid blijft maar bloeien

Roos "Mary Rose" (David Austin) in de tuin van mijn dochter

En nog een keer Munstead Wood, omdat hij zo prachtig is.
Dat ziet er helemaal nog niet herfstig uit!Geen opmerkingen:

Een reactie posten