zondag 11 oktober 2015

Oktober: tuin in rozetinten

Aan welke kleur denkt u als het over oktober gaat? Ik denk gewoonlijk aan allerlei bruin- en oranjetinten.
Aan dwarrelende bladeren en het grijs van een lucht vol regen.

Maar zoals zo vaak houden mijn planten er heel eigen ideeën op na.
Roze is niet bepaald de kleur die ik met oktober associeer!

We beginnen met de rozen. Dit is de New Zealand, met enorme openvallende zachtroze bloemen.

Dit is mijn lieve roosje waarvan ik nog altijd de naam niet weet. Ik kan me niet eens meer herinneren hoe ik eraan gekomen ben.

Maar als je naar de mooie volle bloemen kijkt, en de geur ruikt (die sterk lijkt op die van mijn donkerrode Munstead Wood), zou je bijna denken dat dit stiekem toch ook een roosje van David Austin is.

Dit is de New Dawn bij de rozenboog, die staat erom bekend lang door te bloeien.

De nieuwe roos "Moody Blue" besloot ook nog een keer te gaan bloeien. Prachtig roze met een blauwige zweem, en een overweldigende geur

Dit is de McGredy, ook nieuw, deze heeft het kennelijk ook naar zijn zin in onze tuin, want dit is de tweede bloei terwijl we hem pas halverwege de zomer geplant hebben.

Het knalroze van de roos Pomponella

Mijn mooie roos Brother Cadfael bloeit voor de derde keer. (Het waaide nogal toen ik deze foto maakte, dus hij staat niet zo mooi midden in beeld, sorry)

The Fairy blijft ook maar doorbloeien. Deze staat aan de andere kant van het pad, tegenover Cadfael

Zelfs mijn doorgaans een beetje kwakkelende clematis "Ville de Lyon" is gewoon opnieuw gaan bloeien en zit vol knoppen. Misschien wil hij me op die manier bedanken dat ik kippengaas rond de stam heb gewikkeld om hem te helpen klimmen.

De sedum bloeit natuurlijk ook in deze tijd van het jaar. Eigenlijk heb ik een beetje spijt dat ik de sedum uit mijn oude tuin niet heb meegenomen toen we verhuisden, die had een mooiere kleur roze, wat subtieler.

Prikneus met op de achtergrond Spirea.

De fuchsia's blijven ook maar bloeien. Het geheim: een zonnige plek op het terras

Cosmea's horen bij deze tijd van het jaar. Ik hoop dat ze zich flink uitzaaien, ik vind ze prachtig en de grote bloemen met hun dunne steeltjes wiegen zo mooi in de wind.

Een donkerder roze cosmea

Flox bloeit (soms) opnieuw wanneer je hem na de bloei afknipt tot het volgende okseltje. Dit is de Sweet Summer Surprise

Telt dit als roze? Heel donkerroze dan. Ik vind deze Dahlia zo ontzettend leuk. De bolletjes zijn ongeveer 5 centimeter groot. Er zitten zo veel bloemen aan dat het bijna ongelooflijk is dat dit uit één enkele dahliaknol komt.

Ook kaasjeskruid (Malva) blijft opnieuw bloeien als je de uitgebloeide bloemen/zaaddozen wegknipt. Ik knip ze vaak tot op de grond weg, ze komen altijd terug.

Een mooie boerenhortensia, nu roze omdat hij er pas net staat, welke kleur hij uiteindelijk in onze grond gaat krijgen is natuurlijk afwachten.

Ook zo'n mooie nazomerbloeier: de rode zonnehoed (Echinacea)

Maar dit vind ik toch wel het leukst. Dicentra formosa, uit de tuin van mijn oma, bloeit al sinds begin mei. Onafgebroken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten